Voor informatie over wonen, welzijn, zorg en activiteiten in uw buurt
Activiteiten en meedoen

Eenzaamheid

Als u zich vaak alleen voelt, dan is dat niet prettig. Het kan helpen om bestaande contacten aan te halen of mee te doen aan activiteiten. U kunt ook op zoek gaan naar een luisterend oor bij organisaties die eenzaamheid tegengaan.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Dat kan komen doordat u mensen in uw omgeving mist. Maar u kunt zich ook eenzaam voelen als u mensen om u heen heeft. Eenzaamheid is vooral een gevoel. Iemand ervaart leegte en verdriet en voelt zich niet verbonden met andere mensen.

Sociaal eenzaam

Voelt u zich eenzaam omdat u weinig sociale contacten heeft? Dit heet ook wel sociale eenzaamheid. Om uw eenzaamheid te doorbreken kunt u proberen om nieuwe contacten te leggen en mee te doen aan activiteiten.

Emotioneel eenzaam

Komt u genoeg mensen tegen, maar voelt u zich toch eenzaam? Dan heet dit ook wel emotionele eenzaamheid. U mist een bepaalde emotionele band, waar u wel behoefte aan heeft. Misschien kunt u kijken hoe u uw bestaande contacten goed kunt onderhouden en verdiepen.

Een luisterend oor

Misschien heeft u soms behoefte aan een luisterend oor. Gewoon om met iemand te kunnen praten wanneer u zorgen, verdriet of problemen hebt. Maar soms kunt of wilt u uw verhaal niet kwijt aan iemand in uw directe omgeving. Bij de Luisterlijn kunt u 24 uur per dag anoniem bellen of e-mailen over wat u dwars zit. Overdag is daarnaast de Luisterlijn Chat open.

Ouderen kunnen zich daarnaast aanmelden voor de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Een vrijwilliger belt dan regelmatig op voor een gezellig praatje of goed gesprek.

Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds doet nog meer om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. U kunt bijvoorbeeld meegaan met een uitje van het Ouderenfonds. Of bezoek krijgen van een vrijwilliger. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Ouderenombudsman.

Help een ander

Misschien woont er bij u in de straat wel een iemand die zich eenzaam voelt. Vermoedt u dat die man of vrouw van een paar deuren verderop geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie. Zulke kleine dingen kunnen voor iemand al een enorm steuntje in de rug zijn.

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid bij anderen. Kijk voor meer tips en inspirerende voorbeelden op Eentegeneenzaamheid.nl.

Bekijk het verhaal van:
Klik hier voor meer informatie

Verlies van een dierbare

Iedereen gaat op zijn eigen manier door moeilijke periodes heen. Neem daarvoor de tijd en de ruimte die u nodig hebt. Misschien kunt u steun halen uit adviezen die voor veel mensen hun waarde hebben bewezen: Praat over uw verlies. Uw gevoelens mogen er zijn. Het helpt om erover te praten met andere mensen. Uit uw emoties op een andere manier. Schrijf erover of zoek een andere creatieve bezigheid zoals schilderen of muziek maken.

Rouwverwerking kunt u zien als hard werken: het kost energie. Probeer daarom ook momenten van rust te nemen zodat u de energie hebt om de rouw aan te kunnen. Door dingen te ondernemen, kunt u misschien aan iets anders denken. U kunt bijvoorbeeld lid worden van een leesclub of wandelclub. Het helpt u tegelijk een nieuw ritme voor uzelf te vinden.

Bent u op zoek naar steun? Kijkt u dan eens op: steunbijverlies.nl

venster sluiten

Vrijwilliger worden?

U wilt graag iets voor een ander betekenen maar u weet misschien nog niet zo goed wat. Dan is het goed om u te verdiepen in de mogelijkheden van vrijwilligerswerk.

Kijk voor meer informatie op: vrijwilligerswerkheerenveen.nl

venster sluiten

De Koffieochtend

Een koffieochtend is een leuke gelegenheid om er weer eens op uit te gaan. Tijdens deze ochtenden leert u onder het genot van een kop koffie of thee andere ouderen kennen. Misschien kunt u nog wat voor een ander betekenen of een ander wat voor u. Bent u nieuwsgierig waar en wanneer een koffieochtend bij u in de buurt plaats vindt? Wilt u weten hoe u bij een koffieochtend kunt komen als u slecht ter been bent? Neem dan contact op met een Meitinker van de gemeente.

Kijk op deze website voor de contactgegevens van de meitinker uit uw wijk.

venster sluiten

In gesprek met een meitinker?

Herkent u zich in het verhaal van Janny? Wilt u graag eens iemand spreken over uw eigen situatie?

Neem dan contact op met een Meitinker. Bel: 14 0513 of klik hier.

venster sluiten
Klik hier voor meer informatie

Ouderdomsklachten

Wanneer u ouder wordt kunt u te maken krijgen met ouderdomsklachten. Spieren en gewrichten worden steeds minder soepel, uw gehoor en gezichtsvermogen kan achteruit gaan en misschien heeft u moeite om dingen te onthouden. Naar mate u ouder wordt kunnen de klachten verergeren en kan het zijn dat u wordt beperkt in uw bewegingsvrijheid. Toch is er nog heel veel mogelijk. U komt misschien in aanmerking voor huishoudelijke hulp of u zou met de ondersteuning van een fysiotherapeut kunnen werken aan uw bewegingsvrijheid. Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar zoals een rollator, scootmobiel of een taxi waarmee u toch mobiel blijft en de dingen kunt blijven doen die u leuk vindt en waar u juist energie van krijgt.

Wilt u weten wat er mogelijk is? Plan een afspraak met uw meitinker. Bel: 14 0513 of klik hier.

venster sluiten

de Meitinker

Bekijk hier welke meitinker verantwoordelijk is voor uw wijk.

venster sluiten

Hulpmiddelen

Wanneer u niet meer zo goed ter been bent kunt gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen. Een scootmobiel is daar een van maar u kunt ook denken aan een rolstoel of een rollator. Bent u benieuwd welke hulpmiddelen er nog meer zijn? Klik hier voor de hulpmiddelenwijzer.

Kunt u niet meer zelfstandig met de auto? Dan zou u een beroep kunnen doen op uw omgeving, buren of familie. Krijgt u dit niet voor elkaar dan kunt u gebruikmaken van een VSP-auto of een WMO-taxi zodat u er weer op uit kunt gaan.

Kijk voor meer informatie op:Heerenveenhelpt.nl

venster sluiten

Nieuwe contacten

Contact met anderen is soms dichterbij dan u denkt. Maak eens een praatje met de buren of kijk eens bij u in de wijk of er mensen zijn waarbij u op de koffie kunt gaan.

Tips over hoe u nieuwe contacten kunt aangaan en contacten kunt onderhouden vindt u hier: Heerenveenhelpt.nl

venster sluiten

de Meitinker

Herkent u zich in het verhaal van Wim? Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om weer te kunnen doen wat u graag wilt doen?

Bekijk hier welke meitinker verantwoordelijk is voor uw wijk of bel: 14 0513

venster sluiten
Klik hier voor meer informatie

Gezond oud worden

Gezond een hoge leeftijd bereiken. Veel mensen dromen daarvan. Maar hoe hoger uw leeftijd, hoe meer vrienden, familie en bekenden komen te overlijden. Dat maakt het niet altijd makkelijk om in contact te blijven met mensen. Toch kan het goed zijn om nieuwe kennissen te zoeken. Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn. Door bijvoorbeeld regelmatig een koffieochtend te bezoek ontmoet u al veel nieuwe mensen.

Tips over hoe u nieuwe contacten kunt aangaan en contacten kunt onderhouden vindt u hier: Heerenveenhelpt.nl

venster sluiten

Stoppen met werken

Met pensioen gaan is misschien wel een moment waar u lang naar uit hebt gezien. U kunt u volledig gaan richten op wat u echt leuk vindt. Maar het kan soms ook lastig zijn. Uw dagelijks ritme verandert. Wat gaat u nu doen met uw tijd? Een van de dingen die zou kunnen doen is vrijwilligerswerk. Dit is een leuke, nuttige besteding van uw tijd en u ontmoet veel nieuwe mensen.

Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk op: vrijwilligerswerkheerenveen.nl

venster sluiten

Nieuwe contacten

Wanneer u met pensioen gaat heeft u de vrijheid om te doen wat u wilt. Maar toch kan het soms lastig zijn om in contact te blijven met mensen. U heeft bijvoorbeeld geen dagelijks contact meer met collega’s. Het is nu belangrijk om op zoek te gaan naar andere sociale contacten. Met pensioen gaan is misschien wel een moment waar u lang naar uit hebt gezien. U kunt u volledig gaan richten op wat u echt leuk vindt. Maar het kan soms ook lastig zijn. Uw dagelijks ritme verandert. Wat gaat u nu doen met uw tijd? Een van de dingen die zou kunnen doen is vrijwilligerswerk. Dit is een leuke, nuttige besteding van uw tijd en u ontmoet veel nieuwe mensen.

Kijk hier als u meer wilt lezen over het aangaan van nieuwe contacten.

Vindt u het fijn om eens door te spreken over uw eigen situatie? Neem dan contact op met uw meitinker.

Bel: 14 0513.

venster sluiten

Herkent u dit verhaal?

Misschien herkent u zich in het verhaal van Joke. Zou u graag nieuwe mensen ontmoeten of willen uitzoeken waar u uw tijd aan zou kunnen besteden nu u met pensioen bent gegaan?

Plan een afspraak met uw meitinker.

Bel: 14 0513 of klik hier.

venster sluiten

Wilt u contact met een meitinker?

Bekijk hier welke meitinker verantwoordelijk is voor uw wijk.


U kunt ook bellen met de gemeente en vragen naar de Meitinker.

bel: 14 0513

Zie ook