Voor informatie over wonen, welzijn, zorg en activiteiten in uw buurt
Zorgen voor een ander

Ondersteuning thuis

Heeft u hulp, advies of begeleiding nodig bij de zorg voor een ander maar is professionele zorg (nog) niet nodig? Dan kunt u een beroep doen op de nieuwe gratis dienst ‘Ondersteuning Thuis’. Het gaat om korte praktische ondersteuning op het gebied van persoonlijke verzorging, tiltechnieken, valpreventie, informatie over hulpmiddelen of omgaan met een ziek(t)e.

Ondersteuning Thuis

De meeste mensen willen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid behouden en de zorg voor hun naaste zoveel mogelijk zelf blijven doen. Maar soms zijn er vragen over hoe die zorg het beste uitgevoerd kan worden en is wat hulp en begeleiding gewenst. Heeft u advies nodig hoe u iemand het beste kunt wassen, aankleden, helpen met toiletgang of kunt verplaatsen in stoel, bed of bijvoorbeeld de auto? Dan kunt u een beroep doen op de dienst Ondersteuning Thuis. Een professional bekijkt samen met u waar hulp of advies bij nodig is en gaat op praktische wijze met u aan de slag. U krijgt tips en handvaten waardoor u zich zekerder en veiliger voelt. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat u de zorg langer vol kunt houden en dat overbelasting wordt voorkomen.

Maar ook als u meer wilt weten over een bepaald ziektebeeld, geestelijke ondersteuning of over bijvoorbeeld de benadering van een persoon met dementie, dan kunt u terecht bij de dienst ondersteuning thuis. Op basis van uw persoonlijke hulpvraag wordt de juiste professional ingezet. Blijkt dat er meer zorg nodig is dan de dienst Ondersteuning Thuis kan bieden, dan kan er desgewenst een indicatie worden aangevraagd voor professionele zorg door bijvoorbeeld de thuiszorg, ergotherapeut of maatschappelijk werk.

Voor wie is de dienst bedoeld?

Voor iedereen met een pluZ-mantelzorpas van de gemeente Heerenveen.

Kosten

Geen.

Overige informatie en voorwaarden

  • De dienst is niet bedoeld voor mensen die al thuiszorg ontvangen.
  • U kunt maximaal 2 uren per jaar gebruik maken van de ondersteuning thuis. Is er meer begeleiding of zorg nodig dan kan er desgewenst een indicatie worden aangevraagd.
  • U kunt zich vanaf 1 september aanmelden via pluZ op telefoonnummer 088 512 1000. Geef duidelijk aan waar u hulp of ondersteuning bij nodig heeft.
  • Een medewerker van De Friese Wouden neemt zo spoedig mogelijk - maar uiterlijk binnen 3 werkdagen - contact met u op voor het maken van een afspraak.