Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor iemand te zorgen. Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van die zorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger tijd heeft om iets voor zichzelf te doen en nieuwe energie op te doen. Respijtzorg heet daarom ook wel 'vervangende mantelzorg'.

Een vrijwilliger kan respijtzorg op zich nemen, maar er zijn ook zorgverleners en zorginstellingen die dit bieden. U kunt het aanbod bekijken in het overzicht van alle respijtzorg in deze website.

Vrijwilliger voor respijtzorg zoeken

Respijtzorg is vaak hulp van vrijwilligers (vrijwilligerszorg). Vrijwilligers hebben geen opleiding gehad in de zorg, maar ze maken vaak een groot verschil. Door er gewoon te zijn en een praatje te maken met uw naaste. Of door eenvoudig huishoudelijk werk over te nemen.

Vervangende mantelzorg kunt u zelf regelen, bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale of een andere organisatie. U vindt een overzicht bij vrijwilliger nodig.

Een aantal organisaties in de gemeente Heerenveen biedt vrijwillige thuishulp. Humanitas biedt toezicht of gezelschap aan in Heerenveen en Weststellingwerf. De landelijke Stichting de Zonnebloem maakt gebruik van vrijwilligers om activiteiten te ondernemen met mensen die een lichamelijke beperking hebben.

Vindt u het lastig om een geschikte vrijwilliger te vinden, dan kunt u bij verschillende organisaties voor mantelzorgondersteuning terecht voor advies en ondersteuning.

Respijtzorg van professionele zorgverleners

Soms kan de zorg beter worden overgenomen door professionele zorgverleners. Uw naaste gaat dan naar een zorginstelling voor logeeropvang of dagopvang. Er kan ook een professionele begeleider bij u thuis komen.

Voor professionele respijtzorg, zoals logeeropvang, dagopvang of begeleiding, heeft degene voor wie u zorgt een beschikking nodig van de gemeente.

De gemeente bekijkt dan of uw naaste in aanmerking komt voor respijtzorg.

Logeeropvang

Logeeropvang houdt in dat uw naaste een nachtje ergens gaat slapen, in een zorginstelling, zorgboerderij, een logeergezin of een logeerhuis. Het kan één nacht zijn, een weekend of een langere periode.

Meer lezen over:

Opvang met zorg overdag

Opvang overdag in een zorginstelling geeft mensen de mogelijkheid om op vaste momenten in de week onder de mensen te komen en bezig te zijn met leuke en nuttige activiteiten. Mantelzorgers hebben dan tijd voor zichzelf. Er zijn verschillende vormen, zoals dagopvang, dagbesteding, dagverzorging en dagbehandeling.

Meer informatie:

Respijtweekend

Eén keer per jaar organiseert Stichting Welzijn Het Bolwerk een respijtweekend. De zorg wordt u dan een weekend lang volledig uit handen genomen, zodat u écht tijd voor uzelf heeft. Dit wordt elk jaar voor 8 mantelzorgers door de gemeente vergoed. Het respijtweekend is er voor mantelzorgers die langer dan 3 maanden, meer dan 5 uur per week voor iemand zorgen. Het bestaat uit een ontspannend programma ergens in Nederland met veel gezelligheid, ontmoetingen en goede gesprekken. MEE Friesland organiseert ook respijtweekenden voor mantelzorgers. Tijdens deze weekenden gaan mantelzorgers er op uit met begeleiders van MEE Friesland om even afstand te nemen van de mantelzorg en nieuwe energie op te doen. Het programma draait om ontspanning en ontmoetingen met andere mantelzorgers.

Voor kinderen met bijvoorbeeld een chronisch ziek broertje of zusje zijn er speciale kinderkampen, zoals van Humanitas.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de mantelzorgcoördinator.

Uitstapje of aangepaste vakantie

Een uitstapje, vakantie of activiteit kan ook vallen onder respijtzorg. Uw naaste kan bijvoorbeeld op vakantie via Het Rode Kruis of Stichting De Zonnebloem. U kunt ook gezellig samen met uw naaste op pad gaan; als het voor u maar ontspannend is.

U kunt ook eens kijken naar de mogelijkheden voor verblijf in een zorghotel of een aangepaste vakantie voor kinderen met een beperking.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden in de aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Op vergelijkingssite Independer kunt u zien welke verzekeraars dat zijn.

Eventueel kunt u aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering.

Respijtzorg vanuit de Wet langdurige zorg

Heeft uw naaste 24 uur per dag zorg en toezicht nodig, dan kunt u een indicatie voor langdurige zorg aanvragen. Mensen die thuis wonen met een indicatie voor langdurige zorg, kunnen ook gebruik maken van respijtzorg. U kunt logeeropvang of dagopvang regelen via het zorgkantoor of zelf inkopen met uw pgb, als u dat heeft.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen is het streven...

Mantelzorgondersteuning

De ruim 300 Steunpunten Mantelzorg in het land richten zich op het...

Maatjesproject

Maatje voor jonge mantelzorger. Om samen gemiddeld 1x in de week...

Respijtzorg

Mantelzorgondersteuning

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen is het streven...

Ouderenzorg

Ouderen zorg, ondersteunen en begeleiden zoals gezelschap, licht...

Logeeropvang

Logeeropvang

Het logeerhuis bevindt zich in een reguliere gezinswoning in...

Logeerweekenden

Logeergedeelte in boerderij. Ruime kamer delen met andere max 4...

Organisaties

Mantelzorgorganisatie

ZorgMies

 06-11 31 93 17 zorgmies.nlKanadeeskestrjitte 458491BCAkkrum

Thuiszorg Het Friese Land

 0900-88 64 thuiszorghetfrieseland.nlBuorren 58491BZAkkrum

MantelzorgNL - Landelijke Vereniging voor...

 030-65 92 222 mantelzorg.nlSparrenheuvel 383708JEZeist

Logeerhuis

Logeerhuis Heerenveen

 06-24 32 11 35 logeerhuisheerenveen.nlScholeksterstraat 678446HZHeerenveen

Stichting Epilepsie Instellingen Nederland

 023-55 88 416 sein.nlAchterweg 52103SWHeemstede

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod