HomeContact
ProfessionalsJongeren

Speciaal taxivervoer

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer?

Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

VSP-auto

Hulpbehoevende inwoners van de gemeente die vervoer nodig hebben, kunnen gebruik maken van de VSP-auto. Dit is een auto met chauffeur van het Vrijwilligers Servicepunt (VSP). Bijvoorbeeld voor een afspraak in het ziekenhuis, even boodschappen doen of bij iemand op visite. Gebruikers betalen alleen de voorrijkosten van € 0,50 en benzinekosten van € 0,19 per kilometer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het VSP tel. (0513) 64 58 81.

Wmo-vervoer

Wie vanwege een (loop)beperking moeite heeft met boodschappen doen, op visite gaan bij familie of vrienden en andere activiteiten in de omgeving, kan zich melden bij de meitinker. De meitinker beoordeelt of de inwoner gebruik kan maken van het Wmo-vervoer.

Regiotaxi

Speciaal taxivervoer is bijvoorbeeld reizen met de regiotaxi. Reizen met een regiotaxi is voor iedereen, alleen mensen met een beperking kunnen hier goedkoper gebruik van maken.

Hiervoor heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. De gemeente besluit vervolgens of u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt.

Als dat zo is, krijgt u meestal een speciale pas (taxipas).

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart
  • Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.

Het aanvraagformulier voor de Valys-pas kunt u downloaden op de website van Valys.

U kunt ook bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u nagaan of u hier recht op heeft.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult