Berber de Heer (13)

“Ruim twintig jaar geleden kreeg mijn beppe een hersenbloeding. Ik heb haar dus nooit anders gekend dan als iemand die veel zorg nodig heeft. Eigenlijk kan ze niets zelf. Ze is helemaal van onze hulp afhankelijk. Samen met mijn pake woonde ze altijd in Akkrum op een woonboot, en daar woont ze nu met ons. Pake wilde niet dat ze naar een verzorgingshuis zou gaan, dus toen hij drie jaar geleden overleed, namen mijn moeder en mijn oom de zorg op zich. Eerst woonden we om de twee weken bij beppe, tot we besloten hier helemaal naartoe te verhuizen met het gezin. Nu weet ik eigenlijk niet meer beter.

Ik zit in het tweede jaar van het vmbo op OSG Sevenwolden in Heerenveen. Huiswerk maak ik ’s avonds. Daarnaast heb ik een eigen pony waar ik elke dag op rij, doe ik aan turnen en spreek ik regelmatig af met vriendinnen. Ik moet wel altijd rekening houden met de tijd, want thuis vang ik beppe op als zij terug komt van de dagopvang en mama nog niet thuis is. Dan geef ik haar wat te drinken en doen we samen een spelletje. Rummikub of memorie, of een potje kaarten. Ze kan alleen de spelletjes die ze voor haar hersenbloeding ook al kon. Iets nieuws leren, dat lukt niet meer. Beppe reageert altijd heel sterk op mij. Als ze me uit de verte aan ziet komen, begint ze te zwaaien en te lachen.

Ik ken geen andere jongere die ook voor iemand zorgt. Dat geeft ook niet. Misschien kom ik er wel een paar tegen bij de activiteiten die de gemeente voor jonge mantelzorgers organiseert. Dat zou wel leuk zijn. Dan kunnen we wat ervaringen uitwisselen.”

Berber de Heer (13), Akkrum.

Bestanden

Berber PNG, 103,8 kB
Vergelijk hulpaanbod