Jan Willem Mendel (53)

“Soms ben ik er even helemaal klaar mee.”

“Zal ik het eerlijk zeggen? Soms ben ik er even helemaal klaar mee. Ik werk al sinds mijn zestiende vijf dagen in de week en het is pittig om daarnaast mantelzorger te zijn. Het werk houdt niet op. Niets ten nadele van mijn vrouw, zij doet wat ze kan, maar we hebben een hond, een grote tuin en een huishouden en dat komt grotendeels op mij neer.”

“Mijn vrouw heeft al jaren gewrichtsreuma, heeft sinds 2002 de bindweefselziekte sclerodermie en verbrijzelde drie jaar geleden haar heup.Toen onze jongste dochter achttien werd, kregen we onze huishoudelijke hulp niet meer vergoed. Het was de bedoeling dat onze kinderen die taak overnamen. Maar die zijn het huis uit, hebben hun studie, werk en sport. Daar kunnen we toch niet van verwachten dat ze hier elke week komen poetsen? En aan familie of vrienden willen we het ook niet vragen. Wij zijn gewoon niet van die om-hulpvragers. Zo zitten we niet in elkaar. Nee, onze oplossing is verhuizen. Kleiner gaan wonen. We hopen dat we een klein appartement kunnen vinden met hooguit een voortuintje. Dat zou prima zijn. Hopelijk kan de gemeente ons daar een beetje bij helpen.”

“Vraag de Mantelzorgpas aan. Daar kun je leuke dingen mee doen.”

“Sinds kort hebben we een Mantelzorgpas. Die kregen we persoonlijk van een dame van het Vrijwilligers Servicepunt (VSP). Ik raad het andere mantelzorgers aan om zich ook aan te melden. Je bent dan in beeld bij de gemeente en met die pas kun je leuke dingen doen. Na ons gesprek met het VSP, kwam ook de Meitinker nog bij ons langs. Die regelde de Himmelsjek voor ons. We hadden daar nog nooit van gehoord, maar het heeft ons elke twee weken twee uur huishoudelijke hulp opgeleverd. Leuke verrassing, toch? Dat soort dingen, daar hebben wij iets aan.”

Jan Willem Mendel (53), Nieuwehorne.

Bestanden

JanWillem.jpg JPG, 24,2 kB
Vergelijk hulpaanbod