Voor informatie over wonen, welzijn, zorg en activiteiten in uw buurt
Opvoeding en gezin

Jeugdgezondheidszorg

Na de eerste verjaardag van uw kind, bent u ouder van een peuter. In de komende drie jaar leert uw kind onder andere lopen, praten en zindelijk worden. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) houdt deze ontwikkelingen samen met u als ouder bij. Het ene kind leert wat sneller praten, terwijl het andere kind het lopen wat eerder onder de knie krijgt.

Het consultatiebureau

In de peuterleeftijd zijn er verschillende afspraken op het consultatiebureau. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kijkt naar de groei, gezondheid en ontwikkeling van uw kind. Daarnaast kunt u er terecht met al uw vragen over voeding, slapen, veiligheid en opvoeden.

Wanneer u uitgebreide vragen hebt of u zit met een ingewikkeld probleem dan kan de jeugdverpleegkundige ook bij jou thuis langs komen. Samen kijken jullie dan wat voor ondersteuning en hulp er nodig is. De mensen van het consultatiebureau kunnen u als het nodig is verwijzen naar de huisarts of een specialist.

In de peuterleeftijd wordt ook onderzocht of uw peuter goed kan zien door middel van de oogest. Als uw kind bijna vier jaar is, krijgt het weer een vaccinatie.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met u de ontwikkeling van uw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar u de zorg kunt vinden genoemd wordt. In veel gemeenten moet u voor het consultatiebureau naar het CJG. Maar dit kan in uw gemeente anders zijn. Kijk op de website van uw gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij u geregeld is.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

 

Keurmerk

Bron: Jeugdgezondheidszorg