Voor informatie over wonen, welzijn, zorg en activiteiten in uw buurt
Puber

Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt?

Regenboog

Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt? Op meisjes? Jongens? Op allebei misschien? Twijfel je over wie jij bent: meer een meisje, meer een jongen? Of ben je eruit en wéét je dat je homo-, lesbische-, bi- of transgendergevoelens hebt? Op deze pagina geven we informatie over onderwerpen als homo- en biseksualiteit, organisaties die hierin kunnen ondersteunen, nieuwsberichten over dit thema en links naar andere websites voor vragen over seksuele en genderdiversiteit.

Er zijn een aantal belangrijke organisaties waar je terecht kunt voor informatie en ondersteuning.

COC

COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s). Zij zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van COC.

Tumba

Tûmba is kenniscentrum voor discriminatiezaken, diversiteit en gelijkheid. Tûmba biedt gratis advies en sociaaljuridische hulp wanneer je discriminatie meemaakt. Ook bieden zij een groot aanbod voor onderwijs en professionals. Bijvoorbeeld trainingen op het gebied van gender voor jongeren en professionals. Kijk voor meer informatie op de website van Tumba.

Caleidoscoop

Caleidoscoop is de welzijnsorganisatie in de gemeente Heerenveen. Zij werken samen met bewoners aan een leefbare samenleving. Dit doen ze door vrijwilligers te ondersteunen, verbindingen te leggen tussen organisaties en initiatieven te nemen op het gebied van leefbaarheid. Caleidoscoop ondersteunt ook lokale initiatieven uit de samenleving die betrekking hebben op het bevorderen van een positief klimaat rondom seksuele en genderdiversiteit te ondersteunen. Er is hiervoor de komende jaren een subsidie beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website van Caleidoscoop.

Regenboogbelang Heerenveen

Regenboogbelang Heerenveen is een belangengroep voor en door LHBTIQ+ en openminded in regio Heerenveen. Zij bevorderen de samenwerking op het gebied van emancipatie en sociale acceptatie en zorgen voor het onderling uitwisselen van kennis en ervaring. Zij adviseren gevraagd en ongevraagd de gemeente en stimuleren activiteiten. Ken je geen andere LHBTIQ+’ers en wil je deze op een laagdrempelige manier ontmoeten? Ben je net verhuisd naar een omgeving waar je nog niemand kent? Wil jij je kennissen- en vriendenkring uitbreiden? Regenboogbelang Heerenveen verzorgt verschillende bijeenkomsten voor LHBTIQ+ personen en voor wie denken dit te zijn in jongerencentrum Casa (jongeren vanaf 16 jaar) en Lunchroom Lekkerzzz (volwassenen). Wellicht is deze ontmoetingsbijeenkomst iets voor jou! Kijk voor meer informatie op de website van Regenboogbelang.

Lokale initiatieven

Er is een subsidiebudget beschikbaar om lokale initiatieven uit de samenleving, die betrekking hebben op het bevorderen van een positief klimaat rondom seksuele en genderdiversiteit, te ondersteunen.Klik hier voor de nadere regels. Heb je hulp nodig bij de ondersteuning van een initiatief? Neem contact op met een opbouwwerker van Caleidoscoop!

Meer weten?

Klik hier om eens door de onderwerpen en nieuwsberichten te bladeren die gaan over seksuele en genderdiversiteit. Voor betrouwbare informatie over deze vragen kun je terecht bij de volgende websites:

Informatie over genderidentiteit:

en kijk ook eens bij:

Expreszo
Expreszo is een website van, voor en door lesbo-, homo- biseksuele en transjongeren met vooral veel nieuws en achtergronden rond seksuele diversiteit.

Gay & Lesbian Switchboard
Bij Gay & Lesbian Switchboard Nederland kun je terecht met jouw vragen over homo- en biseksualiteit en genderidentiteit. Via de chat, telefoon of e-mail. “Geen vraag is ons te gek.” Switchboard is onderdeel van COC Nederland.

GayBoySupport
Het doel van GayBoySupport is om informatie en steun te bieden aan jongens in de puberteit (±12-18 jaar) die homo- of biseksueel zijn of die daar vragen over hebben en om de weerbaarheid van deze jongens te vergroten. De organisatie werkt nauw samen met Gay & lesbian Switchboard.

Gender in de Blender
Vlaamse website over transgenders voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen, leerkrachten en ouders. Inclusief gratis lespakket.

iedereenisanders.nl
Website van Movisie voor jongeren, ouders en ondersteurners, gericht om grote problemen vóór te zijn: “Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt: op meisjes, jongens of allebei? Twijfel je over wie jij bent: meer een meisje, meer een jongen? Of ben je eruit en wéét je dat je homo-, lesbische, bi- of transgender- gevoelens hebt? Dan is iedereenisanders.nl dé plek voor jou. Hier vind je de beste info en tips over ‘anders’ zijn.”

IHLIA
IHLIA is de lhbt-erfgoedorganisatie die zich bezighoudt met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie op het terrein van de lhbt-gemeenschap. Naast een website is er ook een fysiek archief en expositieruimte in Amsterdam.

Islam en Liefde
Stichting Maroc.NL en Soa Aids Nederland hebben op de website Liefde en Islam een subsite gemaakt over homoseksualiteit. Naast informatie en ervaringsverhalen kan er per mail raad worden gevraagd en worden gechat.

LAN – Lesbisch Archief Nijmegen
Het LAN beheert naast boeken en onderzoeken ook affiches, knipsels en foto’s. Het LAN is zo veel mogelijk materiaal aan het digitaliseren om het online te zetten.

Lesbisch.nl
De website Lesbisch.nl bevat een schat aan informatie over lesbische lifestyle, liefde, seks en gezondheid en is bedoeld voor lesbische en biseksuele vrouwen. De site was onderdeel van het voormalige Schorer en is in 2013 overgenomen door het COC in samewerking met Rutgers.

LoveNSex
KiTaTin LoveNSex is een Antilliaanse website over love & seks, wensen & grenzen, veilig vrijen, etcetera. Ook informatie over homoseksualiteit.

Merhaba
Belgische website voor allochtone holebi’s, transgenders, interseks personen & hun omgeving (familie, vrienden, …). Ook voor professionals en iedereen die vragen heeft rond gender, seksuele geaardheid en culturele diversiteit.

Movisie
Kenniscentrum Movisie ondersteunt regionaal beleid, verspreidt kennis en volgt beleid en wet- en regelgeving over emancipatie van lhbt’s in het ‘Kennisdossier LHBT-emancipatie’. Ook is er de ‘Toolkit Bespreekbaarheid seksuele diversiteit’ met doorverwijzingen naar voorlichtingsmogelijkheden voor diverse maatschappelijke settings, waaronder scholen.

Sense
Sense is gespecialiseerd in informatie over seks voor jongeren, dus ook voor lhbt-jongeren. Sense is een samenwerking van Rutgers, GGD Nederland en SOAaids.

ZiZo
ZiZo is een gratis magazine (op papier en als website) voor homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders. Het is een uitgave van de Belgische holebi en transgenderkoepel Çavaria. ZiZo heeft onder meer de rubriek ‘Coming out verhalen op school’.

Zonder Stempel
Zonderstempel.nl een website voor lhbt’s met een verstandelijke beperking en hun begeleiders, familie en vrienden. De ontmoetingscafés van COC en LFB staan centraal.

Ontmoeting:

Jong&Out
Jong&Out is een veilige community van, voor en door lhbt-jongeren tot en met 18 jaar, gefaciliteerd en begeleid door COC Nederland. Met chat, forum en meetings.

Nietalleenanders.nl
Onmoeting is essentieel voor het geluk en de levenskwaliteit van lhbt-jongeren. Maar het is ook vaak een probleem. Op NietAlleenAnders.nl zetten jongeren zelf alle ontmoetingsmogelijkheden. Lees hier het achtergrondverhaal van Movisie over de website.

Regenboogforum
Forum voor en door mensen die te maken krijgen met de combinatie homo en geloof. Op het forum is ruimte om op een respectvolle manier een mening over dit onderwerp te ventileren.

Respect2Love
Respect2Love is een community vooor lhbt’s met een biculturele achtergrond. Er is een denktank, een streetteam en er zijn regionale bijeenkomsten.